català | castellano | english home   sitemap   legal notice   credits   contacte  
home home

15/01/2005. Publicació de la web "Archivos de Ciencia".

Publicació on-line de la web "Archivos de Ciencia", extensió estatal del projecte Servei d'Arxius de Ciència, gràcies a la col·laboració del Ministerio

Archivos de Ciencia és un servei coordinat pel Centre d'Estudis d'Història de les Ciències (CEHIC) i l'Arxiu general de la Universitat Autònoma de Barcelona. El projecte, inspirat en un servei anàleg d'àmbit català, el Servei d'Arxius de Ciència, es materialitza al 2005 gràcies a una Acció Complementària del Ministeri d'Educació i Ciència.


Archivos de Ciencia pretén contribuir a la conservació del patrimoni documental de la ciència i la tecnologia contemporànies a Espanya, així com a la difusió de la cultura científica des d'una base documental sòlida. Per a la consecució d'aquests objectius, el servei proposa les següents accions:  1. Reunir informació sobre els arxius de ciència existents: localització, contingut, accessibilitat, estat de classificació, etc.

  2. Assessorar a individus o centres propietaris o dipositaris de fons cientificotècnics sobre la conservació, classificació i dipòsit d'aquests fons.

  3. Reorientar a centres dipositaris adequats, de comú acord amb ambdues parts, els fons científics que a causa del seu estat de conservació o ubicació així ho requereixin.

  4. Difondre la informació recaptada a través d'Internet.


Archivos de Ciencia no és un centre d'arxiu, sinó un node de recollida i difusió d'informació com els que ja existeixen a països com Gran Bretanya (Nacional Cataloguing Unit for the Archives of Contemporary Scientist) o Estats Units (Center for History of Physics, American Institute of Physics). És així mateix un instrument per a canalitzar els fons documentals dels científics espanyols i institucions científiques espanyoles cap a la xarxa d'arxius existent.


La consolidació d'aquest Servei requereix la complicitat de les institucions que conserven o promouen la conservació del patrimoni històric-científic. En la mesura del possible, és intenció d'Archivos de Ciencia formalitzar aquests contactes mitjançant convenis de col·laboració.


A causa de la seva recent creació, el llistat de fons que presentem és encara reduït. El seu objectiu inicial és servir d'exemple i incentivar la tramesa d'informació sobre nous fons. Agraïm per endavant la col·laboració, de tots aquells individus o institucions que contribueixin d'aquesta manera a un projecte col·lectiu i desinteressat.


 
bottom