català | castellano | english home   sitemap   avís legal   crèdits   contacte  
home home

Facultat de Ciències de la Comunicació

Sala Compactus

(1) Magnetfon REVOX B-77
(1) Magnetòfon REVOX B-77
(2) Magnetfon A-77
(2) Magnetòfon A-77
(3) Cmera amb l'Arri 35 IIC
(3) Càmera amb l'Arri 35 IIC
(4) Cmera Arri 35 IIC
(4) Càmera Arri 35 IIC
(5) Cmera Arri IIC
(5) Càmera Arri IIC
(6) Cmera Polaroid
(6) Càmera Polaroid
(7) Cmera Cannon
(7) Càmera Cannon

El març de 2012, des del CEHIC es va encetar l’inventari d’una sèrie d’aparells de la Facultat de Ciències de la Comunicació. Una part d’aquesta tasca es va focalitzar (des de febrer de 2013) en els aparells ja en desús, que han quedat obsolets o que s’han espatllat, i que es troben  emmagatzemats a la Sala Compactus, a la planta baixa de la facultat. En aquesta Sala hi trobem des de càmeres i altres materials de vídeo o fotografia, fins a ordinadors, cadires, projectors i altres objectes més propis de l’activitat quotidiana de la facultat.
-mosimage-
Alguns d’aquests objectes estan vinculats al què s’anomena LAICOM, el Laboratori d’Anàlisi Instrumental de la Comunicació, i que és un grup d’investigació del Departament de Publicitat, Relacions Públiques i Comunicació Audiovisual.
-mosimage-
Algunes mostres de la Sala Compactus resulten interessants perquè es poden veure aparells iguals però de diferents models i èpoques, i així establir-ne les diferències en materials, tecnologia, aparences.
-mosimage-
Un altre objecte interessant és una càmera, una vella filmadora de 35 mm., i que es conserva, malauradament, en molt mal estat – està molt rovellada, no es llegeixen algunes de les inscripcions i resulta difícil esbrinar exactament quin model és... – malgrat trobar-se dins l’estoig.
-mosimage-
Aquesta càmera de filmar és de la marca Arriflex, de gran importància en el món cinematogràfic, ja que és el principal proveïdor d’equipaments per realització de pel·lícules. I, concretament, és el model IIC, el model amb què Stanley Kubrick, per exemple, va rodar The Clockwork Orange.
-mosimage-
Molta part dels materials que es troben a la Sala Compactus han estat utilitzats per a la docència o com a material de treball per als estudiants. També hi ha, però, càmeres professionals, una taula de mescles d’una ràdio...
-mosimage-
L’altra part de l’inventari realitzat a la Facultat de Ciències de la Comunicació és el dels Laboratoris de Fotografia. És un servei de la Facultat que es troba vinculat al Departament de Periodisme i Ciències de la Comunicació, i en aquesta petita sala hi trobarem molt material relacionat amb la realització i ampliació de fotografies, i també microfilms.
-mosimage-
En primer lloc, una gamma de càmeres fotogràfiques de les marques més conegudes – Nikon, Canon i Polaroid –, i que mostren les diferents tecnologies que existeixen entre elles. Es conserven en estoigs, amb les seves diferents lents, i es troben en força bon estat de conservació.

Descripció de les imatges:


(1) Magnetòfon REVOX B-77
(2) Magnetòfon A-77, a la foto de sota
(3) Stanley Kubrick fent servir la Arri IIC durant el rodatge de "Killers Kiss" 1954
(4) La càmera Arri 35 IIC de la Facultat de Comunicació, amb el seu estoig per transportar-la i guardar-ne les peces annexes
(5) Stanley Kubrick amb l’Arri 35 IIC durant l’escena del “A Clockwork Orange” 1970
(6) Càmera Polaroid
(7) Camèra Cannon
bottom