català | castellano | english home   sitemap   avís legal   crèdits   contacte  
home home

José Royo Gómez

La ciència exiliada

Jos Royo Gmez
José Royo Gómez
Jaciments a Colmbia
Jaciments a Colòmbia

El geòleg i paleontòleg José Royo Gómez (Castellón de la Plana, 1985 - Caracas , 1961) es va destacar com un dels principals científics espanyols del primer terç del segle XX. Va realitzar els seus estudis superiors a la Universidad de Madrid combinant-los amb treballs en el Museo Nacional de Ciencias Naturales (MNCN), on va desenvolupar la part espanyola de la seva carrera professional. Va completar la seva formació amb  diferents beques en museus d’història natural i facultats de ciències europees a Zurich, Ginebra, Lyon, París, Brussel·les, Munich, Stuttgart, Frankfurt, Cambridge, Òxford i Londres. Posteriorment, es va doctorar en Ciències Naturals amb la tesis «El mioceno continental ibérico y su fauna malacológica» i  va ser el primer en investigar jaciments del mesozoic a Espanya.

En 1939, després de ser encarregat del trasllat temporal del MNCN a València i posteriorment a Barcelona a causa del setge de les tropes franquistes sobre Madrid durant la Guerra Civil, marxà exiliat a Colòmbia on es va convertir en un veritable forjador de la geologia d’aquest país, tant per la seva contribució científica (coordinador del primer Mapa Geològic de Colòmbia), com per la seva participació en la constitució del Servicio Geológico Nacional i en la creació del Museo Geológico de Colombia que, des de 1995, porta el seu nom.

Posteriorment, en 1951 es va passar traslladar a Caracas, on va ser anomenat professor titular de la Escuela de Geología, Minas y Metalurgia de la Universidad Central de Venezuela, on va fundar el Museo Geológico de la UCV. Paral·lelament, va ser professor de mineralogia i geologia a l’Instituto Pedagógico de Caracas, Professor a l’Escuela de Ingeniería Militar, Membre Fundador de l’ASOVAC, Fundador de l’Instituto para el Estudio y Conservación del Lago de Valencia, Treballà en la preparació del Lèxic Estratigràfic de Veneçuela, va representar a la UCV al XXI Congrés Internacional Geològic de Copenhage, etc.
-mosimage-
El Fons
Degut a les característiques biogràfiques de Royo Gómez, el seu registre documental està compost per tres fons de documents deixats a Espanya, Colòmbia i Veneçuela. L’arxiu espanyol ha sigut catalogat pel mateix MNCN (incloent-hi la digitalització de la part fotogràfica). El fons veneçolà està conformat per documents que reposen en diferents institucions i en mans de la seva família (sense inventariar ni catalogar).

El fons colombià està dipositat a l’arxiu del Museo Geológico del Servicio Geológico Colombiano (abans INGEOMINAS) a Bogotà. Aquest fons va ser descrit molt generalment per primera vegada en la publicació “El Fondo Royo y Gómez” del Museo Geológico Nacional de Colombia en Santa Fe de Bogotá per Armando Espinosa Baquero al 1998.

Aquest fons inclou documentació professional, acadèmica, notes de camp, notes de publicacions i documentació personal, així com la seva correspondència amb altres científics espanyols, colombians i internacionals, el que permet conèixer una part de les relacions científiques, personals i polítiques en el món dels científics espanyols a l’exili a Amèrica del Sud.
-mosimage-
Les tasques del SAC
L’existència del fons colombià de José Royo Gómez es va conèixer gràcies a la recerca que sobre aquest personatge va realitzar un estudiant del doctorat d’Història de la Ciència de la Universitat Autònoma de Barcelona i tècnic de Servei d’Arxius de Ciència. La importància del fons com fonament per a l’estudi d’aquest personatge i de la història de la Geologia i la Paleontologia a Espanya i Colòmbia, així com la seva representativitat en el context de la ciència espanyola exiliada a Amèrica del Sud va propiciar un projecte de catalogació, seguint l’inventari ja existent, mitjançant conveni entre el SAC y el, llavors, INGEOMINAS.

El projecte es va encetar al 2006 i es va desenvolupar amb personal colombià mitjançant dos beques i sota la direcció d’un tècnic del SAC, donant com a resultat més de  1.100 registres que, posteriorment van passar a formar part de la base de dades del Servei per la seva consulta a la web.

La catalogació del fons Royo Gómez ha estat fonamental per desenvolupar recerques com la realitzada per Carlos Acosta i que ha donat com resultats la tesi doctoral “La herencia científica del exilio español en América. José Royo y Gómez en el Servicio Geológico Nacional de Colombia”,  i la publicació del llibre La historia de INGEOMINAS, 90 años de geología Oficial en Colombia, així com conferències en diversos congressos a Colòmbia i a Europa, i una exposició duta a terme al Museu Geológico de Colombia en Bogotà. D’un altre banda, dins el fons s’ha trobat el llibre d’actes del Ateneu Espanyol Republicà, el qual ha estat transcrit pel SAC i ofereix un registre del trasbalsar dels exiliats espanyols a Colòmbia entre els anys 1940 y 1945.
bottom