català | castellano | english home   sitemap   avís legal   crèdits   contacte  
home home

Albert Dou i Mas de Xexàs

Ciència i religió: matemàtic, enginyer i jesuïta

Teoria de cordes
Teoria de cordes

El jesuïta català Albert Dou i Mas de Xexàs (Olot, 1915 - Sant Cugat del Vallès, 2009) fou matemàtic, enginyer i acadèmic, autor de nombrosos estudis i obres de recerca sobre les matemàtiques, la física i la teologia. Ingressà a la Companyia de Jesús el 1943, any en què es llicencià en Enginyeria de camins, canals i ports. Es llicencià també en Filosofia (1949) i Teologia (1955), i es doctorà en Matemàtiques (1952) i Enginyeria de camins (1959). Primer degà de la facultat de matemàtiques de la Universidad Complutense de Madrid (1974-75), fou també rector de la Universitat de Deusto (1975-77) i president de la Real Sociedad Matemática Española (1960-63).


Va publicar, entre altres obres, Ecuaciones diferenciales ordinarias (1969), Fundamentos de la Matemática (1970), La Verdad en la ciencia (1979), Los fundamentos de la Ética en la actividad científica (1984), Historia de las obras públicas (1985), Ecología y culturas (1988) i Els científics i la fe cristiana (1993), i va col.laborar amb Juan Martín Velasco en l'edició d'Experiencia religiosa (1989). Fou professor a l'Institut Superior de Ciències Religioses de Girona. Col·laborà amb nombrosos organismes internacionals. Destaca la seva participació en els càlculs del Programa Apolo de la NASA.

El Fons
El fons Dou està compost per dos seccions clarament diferenciades, la seva biblioteca personal de consulta i obres pròpies, i l’arxiu que inclou la documentació que va generar en relació a les seves activitats acadèmiques, professionals, personals, la seva correspondència i les notes manuscrites  amb un total de més de 10 metres lineals.

Aquesta documentació,  restava ubicada al despatx d’Albert Dou al Centre Borja de Sant Cugat a l’espera del seu tractament i posterior trasllat al seu destí final,  l’arxiu dels jesuïtes de Madrid.
-mosimage-
Tasques del SAC
El tractament arxivístic del fons Dou és fruit de la relació del SAC amb Manuel García Doncel ―Catedràtic Emèrit de la Universitat Autònoma de Barcelona i exdirector del Centre d’Història de la Ciència. El projecte es va encetar al 2004 abastant les activitats d’ordenació segons criteris del centre dipositari, catalogació, i tractaments de conservació i preservació.

Com a resultat d’aquestes actuacions, es va generar una base de dades accessible des de la pàgina web del Servei a fi de donar-li difusió al treball d’un investigador que va ampliar els horitzons de les matemàtiques i la física catalana i espanyola, posant-les al mapa internacional en una època d’aïllament.  El número total de registres extrets de la catalogació del fons Dou és de 900. De la catalogació d’aquest fons es van extreure documents relacionats amb la seva tasca acadèmica, principalment a Madrid, Barcelona i Bilbao. Paral·lelament, també apareix documentació relacionada amb la seva tasca teològica com membre dels jesuïtes de Catalunya i de la seva participació a les diferents organitzacions religioses nacionals i internacionals. Cal destacar que actualment, primer terç de 2013, s’estan realitzan tasques de digitalització de part d’aquest fons. Amb preferència a la documentació acadèmica i científica d’Albert Dou.     
-mosimage-
bottom