català | castellano | english home   sitemap   avís legal   crèdits   contacte  
home home

La junta de Ciències Naturals del Museu de Zoologia de Barcelona

Museu de Ciències Naturals de Barcelona

El Museu de Ciències Naturals de Barcelona és una institució amb una llarga trajectòria. La seva història es remunta a la fi del segle XIX i parteix del llegat de les col·leccions del naturalista Francesc Martorell i Peña a la ciutat, que constitueixen la base del que va ser el primer museu públic de Barcelona, el Museu Martorell, inaugurat l'any 1882, institució bressol dels centres museístics municipals de Zoologia, Geologia i Botànica.
-mosimage-
Actualment el Museu de Ciències Naturals de Barcelona disposa de quatre espais situats a tres parcs emblemàtics de la ciutat: la Ciutadella, Montjuïc i el Fòrum, gràcies al procés d’unificació dels diferents museus de ciències naturals de la ciutat. Es així com l'any 2000 el Museu de Zoologia  i el Museu de Geologia es van unificar sota el nom de Museu de Ciències Naturals de la Ciutadella. L'any 2008 es va prosseguir amb la integració del Jardí Botànic (centre de referència de la conservació de la flora mediterrània). També es va establir una relació estable de treball amb l'Institut Botànic (centre mixt CSIC - Ajuntament de Barcelona), en l'àrea de programes públics i administració. L'any 2011 es va obrir una nova seu a la zona del Fòrum: el Museu Blau, on  s'hi allotgen les noves instal·lacions destinades principalment als programes públics (exposicions, tallers, conferències, mediateca...).
Un dels objectius del Museu de Zoologia de Barcelona (actualment "Laboratori de Natura", situat al Castell dels Tres Dragons al Parc de la Ciutadella) és preservar, documentar, estudiar i difondre el valuós patrimoni conformat per les seves col·leccions de Zoologia.
-mosimage-
El Fons
El Centre de Documentació del Museu de Ciències Naturals de Barcelona compta amb importants fons bibliogràfics i tota mena d'informació sobre Ciències de la Terra i de la Vida, amb especialització en Geologia, Paleontologia, Mineralogia, natura, biodiversitat, Zoologia, Etologia, Bioacústica, Taxidèrmia i Museologia.
D’una altre banda el Centre també compta amb un fons d’arxiu que aplega el conjunt dels documents produïts i rebuts per les institucions que l'integren (Institut Botànic i Museu de Ciències Naturals) en l'exercici de les activitats que li són pròpies. L'antiguitat de la documentació que reuneix es remunta a la creació del Museu i el seu contingut, més enllà de la faceta administrativa i de suport per a l'estudi de les col·leccions, constitueix una font d'informació indispensable per al coneixement de la Història Natural Catalana.

Els treballs del SAC

De tot el fons documental del Centre de Documentació del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, el Servei d'Arxius de Ciència es va centrar, des de 2009, en la migració del catàleg (prèviament fet pel Museu) de la documentació generada per la Junta de Ciències Naturals a fi d’incorporar-lo i fer-lo accessible a través de la web del Servei. D’aquest fons es destaca la informació referent a adquisicions, investigacions, tasques administratives, etc.


Referència:


Link: Museu de Ciències Naturals de Barcelona
bottom