català | castellano | english home   sitemap   avís legal   crèdits   contacte  
home home

Miquel Crusafont, paleontòleg universal

Una etapa fonamental en la institucionalització de la paleontologia a Catalunya

Documents del fons
Documents del fons
Esquelet
Esquelet

Miquel Crusafont i Pairó fou un dels científics catalans més reconeguts en les dècades centrals del segle XX. Des de la Secció de Paleontologia del Museu d’Història de Sabadell i l’Institut Provincial de Paleontologia, Crusafont desenvolupà una àmplia tasca  de recerca, excavació i protecció del patrimoni fòssil de Catalunya i Espanya. També va destacar com a divulgador de la ciència.

El fons de Miquel Crusafont conté part de la història de la paleontologia i la geologia europea del segle passat. Actualment està dipositat a l’Institut Català de Paleontologia - ICP, amb seu a Sabadell i a la Universitat Autònoma de Barcelona. Aquest arxiu conserva els documents de les investigacions i les activitats del paleontòleg, per exemple: esborranys de publicacions; materials de cursos, congressos i conferències; retalls de premsa; fotografies; postals; i sobretot, cents de cartes que el científic català va escriure i rebre dels seus col·legues i amics.


Catalogació del fons per part del SAC

La catalogació del fons per part del Servei d’Arxius de Ciència - SAC fou gràcies a un conveni entre l’ICP i la Universitat Autònoma de Barcelona. Des de 2005 fins el febrer de 2009 el SAC ha creat 11.500 registres formats per: documents personals, professionals i acadèmics, entre els quals es troben principalment cartes, postals, rebuts, factures, telegrames, nadales, targetes de visita, invitacions i notes. Els documents han estat ordenats cronològicament i arxivats en carpetes i suports nous, degudament retolades conservant el màxim la nomenclatura del inventari original. Aquest treball ha incrementat el volum material i ha augmentat del nombre suports inicials.

Una part important d’aquesta informació es pot trobar a la Web del projecte del SAC coordinat pel Centre d’Estudis d’Història de les Ciències de la UAB. A part de donà accés a la informació catalogada a través d’internet, aquesta catalogació ha suposat també un suport a la recerca. Amb articles i conferències en diversos esdeveniments científics i de divulgació, a més dels següents estudis, alguns dels quals s’espera es tradueixin en publicacions. L’investigador del CEHIC Carlos Acosta Rizo ha realitzat: “La teoria de la Evolució en Espanya (1939 – 1981): protagonistes, debats i censura”; “La teoría de la evolución y la censura en TVE. Entre el fijismo, el finalismo ¿y el neodarwinismo?”; “Història de l’Institut Provincial de Paleontologia de Sabadell”; “L’obra científica i acadèmica de Miquel Crusafont”; i “L’intercanvi científic associat a la paleontologia catalana en la postguerra, a través de la Secció de Paleontologia del Museu de Sabadell i M. Crusafont”. I el també investigador Oliver Hochadel ha escrit: “Les colleccions de paleontologia en Espanya  Investigador: Laura Gilabert. Les investigacions en Atapuerca (1978-hoy)”.
-mosimage-
Miquel Crusafont i Pairó va néixer a Sabadell, el 3 d’octubre de 1910 i morí a la mateixa ciutat el 16 d’agost de 1983. El 1933 es llicencià en Farmàcia, feina que va exercir conjuntament amb la seva esposa, Julieta Sabaté. El 1948 va obtenir la llicenciatura en Ciències Naturals per la Universitat de Madrid i el 1950 el títol de doctor amb la tesi "Los jiráfidos fósiles de España", la qual va obtenir el Premi Extraordinari del Consell Superior d’Investigacions Científiques - CSIC.


A partir de 1931, i durant gairebé 40 anys, realitzà les seves investigacions al Museu d’Història de Sabadell, organisme que el propi Crusafont havia ajudat a fundar. Treballà especialment a la Secció de Paleontologia del Museu. La primera sala de la Secció fou inaugurada el 1941, deus anys després s’integraria a l’Institut “Lucas Mallada” d’Investigacions Geològiques del CSIC. El 1969, gràcies a la proposta i els esforços de Crusafont, es fundà l’Institut Provincial de Paleontologia, posteriorment Institut Miquel Crusafont i avui anomenat Institut Català de Paleontologia, on va treballar fins a la seva mort.


-mosimage-


Crusafont va participar en congressos i en importants debats científics. Va organitzar cursos, on donava a conèixer els seus estudis i descobriments. La seva estreta relació amb col·legues estrangers va aconseguir que investigadors internacionals visitessin Sabadell. En l’àmbit espanyol féu d’intermediari, assessor i interventor d’excavacions en tot el territori. La seva tasca com a catedràtic de Paleontologia de la Universitat de Barcelona  i com a assessor i director de tesis doctorals el faria partícip en la formació de nombrosos geòlegs i paleontòlegs de les futures generacions.


Referències:

Link: www.icp.cat
bottom