català | castellano | english home   sitemap   avís legal   crèdits   contacte  
home home

Josep M.ª Millàs Vallicrosa

La història de la ciència àrab catalana

Josep Maria Millàs i Vallicrosa (Santa Coloma de Farners, 1897 - Barcelona, 1970) fou un dels investigadors de la ciència àrab a Catalunya i Espanya més destacats de la seva generació i de tota una època.

Millàs va cursar estudis de Filosofia i lletres a la Universitat de Barcelona i va doctorar-se a Madrid amb una tesis  sobre la influència de la poesia andalusí en la poesia popular italiana. Poc després del seu doctorat va ser anomenat professor auxiliar de llengües semítiques a la Universitat de Barcelona on va opositar per catedràtic, però per motius polítics no va poder assolir-la. Finalment, guanyà la seva plaça a Madrid on impartí llengua i literatura hebrea del 1926 al 1932. Aquest any retornà a Barcelona com catedràtic d’hebreu-àrab i iniciar les seves tasques investigadores, dedicades a l’estudi i divulgació de la cultura, religió i llengua àrab.

Va excel·lir en l'estudi de la història de la ciència a l'Espanya musulmana establint nous criteris per estudiar la ciència a Al-Àndalus, especialment amb el seus assaigs sobre les idees físiques i la matemàtica medieval i l’astronomia medieval a Catalunya. També i va fundar una escola d'arabistes i historiadors de la ciència que no ha deixat d'explorar la ciència d'Al-Àndalus amb un rigor exemplar. També es destaquen el seus estudis sobre la poesia hebrea medieval i l’estudi d’inscripcions de làpides i manuscrits hebreus. Va escriure 36 llibres sobre aquests temes, va participar amb diferents revistes i  enciclopèdies, en congressos i seminaris a nivell nacional i internacional.

Va ser corresponent de la Reial Acadèmia de la Història, membre de la Hispanic Society of America, conseller del CSIC, de la Académie Internationale d´Histoire des Sciences de París, Astronomiska seminariet och Samfundet for Astronomisk Histoire Forsking de Lund, president de la Asociación para la Historia de la Ciencia Española, membre de la Comissió Internacional per uniformitzar el sistema de transcripcions semítiques i de la comissió per al Corpus Medicorum Arabicorum, magíster de la Schola Lullistica Maioricensis, president de l’Associació d’amics de la Universitat de Jerusalem, condecorat amb la Gran Cruz de la Orden de Alfonso X el Sabio, la Medalla Pontifícia de San Gregorio el Grande, la Medalla de la Mehdauia, i, entre altres mencions, fins i tot un cràter de la lluna porta el seu nom.El fons
L'any 2000 la major part de la biblioteca personal i l’arxiu de Josep Maria Millàs Vallicrosa van passar a formar part de les col·leccions de monografies i revistes de la secció d'Història de la Ciència de la Biblioteca de Ciència i Tecnologia de la UAB. Una petita proporció va passar al fons de les biblioteques de Medicina i d'Humanitats.

El fons bibliogràfic inclou unes 1.300 monografies sobre ciència àrab, instruments científics, Poesia hebrea medieval, història de l'Astronomia i de les Matemàtiques, i historiografia de la ciència; diverses sèries de publicacions periòdiques (entre les que destaquen 40 volums de les revistes Isis y Archives Internationales d'Histoire des Sciences que complementen les sèries de l'Autònoma); així com la col·lecció gairebé completa de les obres del mateix Millàs.

En relació al seu arxiu personal, el fons Millàs consta de 0’70 metres lineals de documentació encabida en 7 caixes de conservació permanent. El contingut d’aquest fons és molt divers tant en temàtica com en formats i suports, incloent correspondència, documentació acadèmica, publicacions, notes manuscrites, separates i fotografies.

Tasques del SAC
Basats en l’inventari de l’arxiu personal que va realitzar la Biblioteca de Ciència i Tecnologia de la  UAB, el Servei d’Arxius de Ciència va dur a terme ―entre els mesos de novembre de 2011 i gener de 2012―, tasques d’ordenació, conservació i catalogació, que van donar com a resultat un catàleg de aproximadament 400 registres.

L’actuació conjunta de la Biblioteca de Ciència i Tecnologia amb el fons bibliogràfic i la tasca duta a terme pel SAC amb l'arxiu personal, han permès ampliar substancialment les possibilitats per a la recerca en història, filologia i història de les ciències en relació al món àrab, especialment a Catalunya.


Postal de Josep Maria Mills
Postal de Josep Maria Millàs


Referències:

Link: Biblioteca Ciència i Tecnologia
bottom