català | castellano | english home   sitemap   avís legal   crèdits   contacte  
home home

Arxiu publicitari farmacèutic de la Fundació Uriach 1838

El recull més important d'imatges i documents sobre la publicitat en farmàcia des del 1890, propietat de l'empresa centenària, Grup Uriach

La Fundació Uriach  1838 va ser creada al 1988 a fi de commemorar el 150 aniversari dels laboratoris farmacèutics Grup Uriach i destinada a la conservació i difusió de les Ciències de la Salut.


Anunci d'Eu de Salles
Anunci d'Eu de Salles


Amb motiu d'aquesta inauguració, el fons gràfic, inclòs l'arxiu de publicitat farmacèutica, va ser llegat del Grup a la Fundació. L’arxiu conté el fons sobre publicitat creat per l’empresa farmacèutica Grup Uriach. L’objectiu principal d’aquest arxiu és recollir, conservar, catalogar i divulgar aquest material des de la creació d’aquesta organització l’any 1890 fins l’actualitat.

El fons
El fons està compost per més de  5.000 documents d’una àmplia varietat de formats, suports, tècniques artístiques, etc. Els creadors d’aquests treballs foren alguns dels artistes, il·lustradors i publicistes més importants de l’època. A mode d’exemple destaquen Josep Pla-Narbona, Josep Baqués Tomàs, Francesc Graus Roca, Enric Huguet Muixí, Juan Carlos Marqués Sagnier, Antoni Morillas Verdura i Tomàs Vellvé Mengual.


Anunci de Biodigest
Anunci de Biodigest


L’adequació d’aquest material proporciona la possibilitat de conèixer millor els vincles entre els móns de la indústria farmacèutica, la publicitat i l’art gràfic, en la societat catalana i espanyola des del segle XIX fins l’actualitat.

Les tasques del SAC
La intervenció del SAC (Jordi Sequero), encara en procés, consistí en l'adequació física del fons (amb especificitats pròpies dels material gràfic), catalogació i digitalització d'una part del fons. Concretament, s'han catalogat més de 3.000 imatges amb la digitalització de 2.500 d'aquestes.


Lipograsil, 1961
Lipograsil, 1961


A partir de la intervenció del Servei d'Arxius de Ciència – SAC es donà l’accés obert, a través de la web de la fundació i del mateix SAC. D’aquesta manera es potencia la consulta i recerca per als historiadors i investigadors en els camps de la història de la medicina, la farmàcia, la publicitat i l’àmbit artístic. I principalment, realitza una tasca de difusió per arribar al públic en general, adreçada, sobretot, al professorat i alumnat d’ensenyament primari i secundari, per tal d’incentivar l’aplicació d’una didàctica que utilitza els arxius com a fonts d’informació. El treball del SAC en aquest fons ha donat, també, resultats paral·lels tals com diverses conferències en relació al fons.
bottom