català | castellano | english home   sitemap   avís legal   crèdits   contacte  
home home

Els Fons > Fons a Fons

Científic o Institució: Ferrocarrils de Muntanya de Grans Pendents, SA
Institució dipositària: Arxiu Nacional de Catalunya
Paraules Clau: Enginyeria
Període cobert: 1900-1961
Informació Addicional:

Companyia creada a Barcelona el 31 de desembre de 1881 a instàncies de Josep M. González per a construir i explotar la concessió del primer ferrocarril cremallera de Monistrol a Montserrat (1892-1957). Entre els accionistes figuraven Víctor Balaguer, Romà Macaya i Pere Garriga. Poc després, el 1882, Josep M. Gonzàlez es retirà i davant l'elevat cost de les obres del cremallera, el 1891 la "Union des Banques Suisses" entrà com a soci de l'entitat i per aquest motiu es modificaren els estatuts de la companyia. El 1923 degut a la difícil situació econòmica els accionistes suïssos van vendre les seves accions a un grup financer vinculat a la societat "Compañia Anónima de Funiculares y Ascensores" que explotava el funicular de Montserrat a Sant Joan i que el 1925 s'integrà a la companyia.
La companyia explotà el funicular de Montserrat a Santa Cova, inaugurat el 1929, i el cremallera de Ribes de Freser a la Vall de Núria, inaugurat el 1931.
A partir dels anys trenta la companyia experimentà dificultats financeres greus causades per les fortes inversions efectuades i s'arribà a una suspensió de l'amortització i del pagament d'interessos als obligacionistes, problema no resolt fins el 1951 mitjançant l'ampliació del capital social i la substitució de les accions velles per unes de noves.
El creixent dèficit econòmic derivat de l'explotació de les línies i la insuficiència de capital per afrontar-lo obligaren al Consell d'Administració de la companyia a iniciar les gestions davant la Generalitat de Catalunya que van cloure el 1982 amb la venda de la majòria de les accions a la Generalitat, la qual cosa comportà la modificació dels Estatuts i de la composició del Consell d'Administració, la renovació del material i de les instal·lacions, i la compra dels nous actius del funicular aeri de Sant Jeroni a Montserrat i l'estació d'esquí de la Molina.
El 1985 la companyia va quedar integrada a Ferrocarrils de la Generalitat, empresa pública constituïda el 1979.

Descripció:

Documentació administrativa

Volum aproximat: 0,60 ml[tornar]

bottom