català | castellano | english home   sitemap   avís legal   crèdits   contacte  
home home

Els Fons > Fons a Fons

Científic o Institució: Fuerzas Eléctricas de cataluña, S.A (FECSA)
Institució dipositària: Arxiu Nacional de Catalunya
Paraules Clau: Enginyeria
Període cobert: 1894-1995
Informació Addicional:

Fuerzas Eléctricas de Catalunya, S.A.(FECSA) fou l'empresa creada per Joan March l'any 1951 per a la producció, transport i distribució d'energia elèctrica, amb la finalitat d'adquirir els actius de "Barcelona Traction, Light and Power" després de la fallida i liquidació a que es va veure forçada pels tribunals espanyols quan no va poder fer front als seus actius financers. Subhastades les accions, l'any 1952, FECSA adquiria els béns i capital de Riegos y Fuerza del Ebro S.A., Unión Eléctrica de Cataluña S.A. i Energía Eléctrica de Cataluña S.A. Els orígens de l'empresa es remunten a l'any 1911 quan es fundà a Toronto per iniciativa de l'enginyer nord-americà Frank S. Pearson, l'empresa matriu "Barcelona Traction, Light and Power" coneguda popularment com "la Canadenca" i dedicada essencialment a la producció i distribució d'electricitat i a l'explotació de tramvies i ferrocarrils elèctrics. Formaven part d'aquesta: Recs i Forces de l'Ebre, Barcelonesa d'Electricitat, Energia Elèctrica de Catalunya, Tramvies de Barcelona i Ferrocarrils de Catalunya. Donat el pes de l'empresa i el nombre de capital estranger que mobilitzà, va aconseguir les concessions hidràuliques més productives, construí alguns dels salts d'aigua més alts d'Europa i arribà a controlar el 90% de la distribució comercial d'electricitat de Catalunya.
En depenen les centrals hidràuliques a les conques del Flamicell, el Cardós, la Noguera Pallaresa, el Segre i l'Ebre, i també a la Vall d'Aran, bé directament, bé a través de la seva filial, la Societat Productora de Forces Motrius SA. Té centrals tèrmiques, que cremen lignit, fuel o gas a Sant Adrià, Badalona, Cercs i Utrillas (Terol). Tingué participació a les centrals nuclears d'Ascó i Vandellòs i també, gairebé total, a Forces Hidroelèctriques del Segre SA (que el 1985 absorbí totalment), a les companyies mineres Carbons de Berga SA, (que el 1992 liquidà totalment) i Minas y Ferrocarriles de Utrillas SA- i a la Constructora Pirinenca, entre d'altres
El novembre de 1998 es fusionen FECSA i ENHER formant part del grup Endesa. Al llarg de l'any 2001 es canvia la imatge corporativa i neix la nova marca FECSA-Endesa.

Descripció:

Fotografies
Mapes
Bibliografia

Volum aproximat: 48,30 ml[tornar]

bottom