català | castellano | english home   sitemap   avís legal   crèdits   contacte  
home home

Els Fons

Científic o Institució: Pertegás, Rodrigo
Institució dipositària: Instituto de Historia de la Medicina y de la Ciencia López Piñero
Paraules Clau: Medicina
Període cobert:
Informació Addicional:

Aquest arxiu, ubicat a la Biblioteca i Museu Historicomédicos, reuneix una part de l'immens treball realitzat per José Rodrigo Pertegás (1854-1927) en diversos arxius de la ciutat de València, d'on es va dedicar a extractar i copiar documentació de caràcter molt variat i tot tipus de notícia que fes referència a la medicina. D'aquesta manera, apareix informació historicomédica procedent tant d'arxius perfectament accessibles en l'actualitat, com l'Arxiu del Regne o al Municipal, com arxius avui desapareguts, com és el cas dels arxius parroquials.
En l'actualitat l'arxiu es troba dividit en tres seccions. La primera, potser la més important, composta per 14 caixes, conté els materials recollits per Rodrigo Pertegás per realitzar una biobibliografia de metges valencians. Els documents copiats o extractats estan ordenats per segles i, al seu torn, en carpetes ordenades alfabèticament, corresponents cadascuna d'elles a un metge oa un cirurgià. Les dades, que comencen a l'edat mitjana i continuen fins al primer terç del segle XX, són heterogenis; contenen des d'informació sobre les publicacions, fins a la relativa a naixements, matrimonis o testaments, passant per contractes amb el municipi o l'exercici de càtedres de medicina. Molta d'aquesta informació ha estat utilitzada tant per professors del Departament com per investigadors que s'han apropat a la figura de qualsevol metge valencià, donada la riquesa i rigor de la informació recollida. En uns pocs casos, hi ha documents originals. A més, cal tenir en compte que moltes de les dades procedeixen d'arxius actualment desapareguts o són de difícil localització, com és el cas dels testaments.
La segona secció està formada per tres caixes amb dades de procedència molt similar a l'anterior. Una d'elles conté informació d'epidèmies, fonamentalment de la ciutat de València, i les altres dues agrupen, sota el títol de diversos, informació sobre aspectes sanitaris, professionals i relatius a l'exercici mèdic a València des de l'antiguitat fins al segle XX.
Finalment, la tercera secció està formada per una caixa amb manuscrits mèdics valencians del segle XIX, i amb treballs del propi Rodrigo Pertegás. En una d'elles hi ha tota la informació recollida per als seus estudis sobre Ros de Ursins, Jaume Roig i Pere Pintor. En la segona hi ha la relativa a Pere Ros i Faustino Barberá, així com el manuscrit original i els documents utilitzats en la redacció del seu estudi sobre la sífilis a la València dels segles XV i XVI.

Descripció:

Documentació professional
Bibliografia

Volum aproximat: 18 ml[tornar]

bottom