català | castellano | english home   sitemap   avís legal   crèdits   contacte  
home home

Els Fons

Científic o Institució: Oró i Florensa, Joan
Institució dipositària: Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida
Paraules Clau: Física
Període cobert: 1947-2000 aprox
Informació Addicional:

Joan Oró i Florensa, nasqué a Lleida el 26 d'octubre de 1923. Bioquímic, llicenciat en ciències químiques a la Universitat de Barcelona (1947), es doctorà en bioquímica al Baylor College of Medicine de Houston (EUA, 1956), on estudià el metabolisme de l'àcid fòrmic en els teixits animals, investigacions que foren clau per a l'estudi sobre l'origen de la vida i la interpretació de l'absència de vida al planeta Mart.
L'any 1955 ingressà a la Universitat de Houston, de la qual és catedràtic des de 1963, on fundà i dirigí el Departament de Ciències Bioquímiques i Biofísiques. Ha fet importants estudis sobre els compostos orgànics existents en sediments terrestres, meteorits i mostres de la Lluna.
Ha participat des de 1963 en diversos projectes d'investigació espacial de la NASA (National Aeronautics and Space Administration), com en el projecte Apollo per a l'anàlisi de les roques i altres mostres de material de la Lluna, i el projecte Viking, per al desenvolupament d'un instrument per a l'anàlisi molecular de l'atmosfera i la matèria de la superfície del planeta Mart.
Ha participat també com a membre de la Junta Espacial de l'Acadèmia Nacional de Ciències, que assessora el Govern dels EUA sobre els projectes d'exploració espacials, fins l'any 2015. Aquests projectes inclouen entre d'altres, l'estació internacional en orbita terrestre, i el viatge tripulat al planeta Mart.
Torna a Catalunya l'any 1980, per col·laborar en els nous plans de desenvolupament energètic i l'estudi de fonts alternatives d'energia, però no ha deixat la seva residència als EUA. Ha estat diputat al Parlament de Catalunya (1980-1981) i ha estat també assessor en temes científics del President de Catalunya.

Descripció:

Documentació Professional
Documentació personal
Correspondència
Fotografies

Volum aproximat: 30 ml[tornar]

bottom