català | castellano | english home   sitemap   avís legal   crèdits   contacte  
home home

Els Fons

Científic o Institució: Noguera Sabater, Ramon
Institució dipositària: Arxiu Històric de Girona
Paraules Clau: Química
Període cobert: 1911-2000
Informació Addicional:

Ramon Noguera Zapatero (Girona 1911-2000). Cursà estudis a la Universitat de Barcelona on es llicencià en Ciències (secció Químiques), l'any 1933.
Acabats els estudis, coincidint la mort del pare i una llarga malaltia del germà gran Josep Mª, fa que es dediqui a gestionar l´extens patrimoni en finques rústiques i masoveries de la seva mare vídua i en especial la provinent del seu pare "Can Noguera " de Santa Seclina, tot això juntament en primeres iniciatives i contactes,que mes endavant es materialitzaran en la creació de diverses empreses, fins a l´esclat de la guerra civil que interromp sobtadament els seus plans.
Durant la Guerra Civil lluità al bàndol de l'exèrcit de Franco, igual que el seu germà Lluís (que va morir al front, a Villalba de los Arcos el 22 d'agost de 1938). Ramon Noguera al final de la guerra era tinent provisional de l'arma o cos del S.G.Q. (Servicio de Guerra Química) i amb diverses condecoracions (1 Medalla de Campanya, 1 Creu Roja, 1 Creu de Guerra).
L'any 1938, durant l'època de la guerra, va contraure matrimoni amb Elvira Hosta Pujol, de Girona, filla del doctor Alfons Hosta Bellpuig. La cerimònia es celebrà a Cortes de Navarra, a causa de la seva participació en l'exèrcit en aquell moment. Els va casar el bisbe de Girona Josep Cartañà.
Acabada la guerra, el mateix any 1939 entrà a treballar interinament per un període curt de temps com a encarregat de curs de Ciències de l'Agricultura a l'Institut d'Ensenyament Mitjà de Girona, però ben aviat es dedicà a desenvolupar la seva vida professional en el camp dels negocis com a empresari industrial.
Els seus estudis químics i la seva aptitud empresarial el porten a treballar en diferents àmbits que donarien pas a la creació de diverses empreses gironines, les mes significatives van ser:
CADIE S.A. ( Compañia Anónima de Industrias Electroquímicas), constituïda el 03-12-1947, de la qual en va ser soci fundador i conseller delegat. Empresa fabricant i comercialitzadora a tot l`Estat dels coneguts productes "Mistol" "Lejia Guerrero" "Lavasol" i altres. Extinguida la S.A l'any 1981 després d`un llarg i costós litigi amb la multinacional Henkel, per apropiació de marca "Mistol".
DECSA constituïda el 08-01-1959 amb el nom inicial de " Desperdicios Combustibles S.A." de la que en va ser soci fundador, transformada a l`any 1965 amb el nom de " Derivados Cálcicos S.A." vigent actualment. Empresa fabricant i comercialitzadora a tot l'Estat d'òxid de cal, morter i altres productes.
R.E.I.N.E S.L constituïda el 31-01-1951, transformada a S.A. el 31-12-1963 de la que en va ser soci fundador, conseller delegat i president. Empresa comercialitzadora a la província de Girona de maquinaria agrícola i industrial. Actualment dedicada a la fabricació i comercialització a tot l`estat de maquinaria d`elevació i maquinària per ajuda a les persones amb mobilitat reduïda, sota el nom comercial de Enier..
El matrimoni Noguera-Hosta van tenir 5 fills, M. Elvira, Mercè, Carme,Ramon, i Alfons. Cal assenyalar que una de les filles nasqué amb una discapacitat important, la qual cosa portà els seus pares a tenir-hi una dedicació molt especial que desembocà en la creació de la Asociación Protectora de Subnormales " ANGELUS" l`any 1966, transformada el 15-12-1995 en l`actual Fundació Ramon Noguera. La fundació és una entitat reconeguda d'àmbit comarcal sense ànim de lucre que treballa molt activament, encara avui, per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i de les seves famílies.
En el terreny polític i social també tingué participació en la vida gironina de l'època, com a membre de la burgesia local afí al règim. Igual que el seu pare, ell mateix formà part del consistori gironí com a regidor en representació del terç familiar des de 1957 fins a 1964 i per aquest motiu participà en nombroses actes amb autoritats i polítics que han quedat recollits en la magnífica col·lecció de fotografies donades a l'Arxiu.

Descripció:

Documentació Personal
Fotografies

Volum aproximat: 0,10 ml[tornar]

bottom