català | castellano | english home   sitemap   avís legal   crèdits   contacte  
home home

Els Fons

Científic o Institució: Comunitat de Regants de Móra d'Ebre
Institució dipositària: Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre
Paraules Clau: Ciències naturals
Període cobert: 1926-1990
Informació Addicional:

La Comunitat de regants de Móra d'Ebre inicia la seva activitat l'any 1926. Dos factors van ser el desencadenant de la seva constitució: el primer, les adverses condicions meteorològiques que va viure Móra d'Ebre des de l'any 1922. La pagesia veia com es perdien les collites i aquest fet va ser el segon desencadenant; o es trobava una solució a la situació gravíssima que vivia el sector agrari o el camp seria literalment abandonat. Aquesta crisis fa conscienciar la població de la importància d'aprofitar els recursos hídrics del terme municipal i és canalitzada a través de l'il·lustre Ramon Nogués i Biset (Móra d'Ebre 1895-Barcelona 1963), qui ocupà, entre d'altres càrrecs, la presidència republicana de la Diputació de Tarragona i alts càrrecs al govern de la Generalitat i l'estat.
Nogués, el 1924, ja tenia elaborat un projecte de sistema de rec per al terme municipal, que presentà al local de la Llanterna de Móra d'Ebre, on s'aproven "Los proyectos de ordenanza y reglametos del sindicato y jurado de riegos".
El projecte va ser encomanat a l'enginyer Gaudencio Zopetti, que va rebre l'ajuda de l'enginyer morenc Ramon Montagut. Consistia en elevar 500 litres d'aigua per segon utilitzant dos bombes que permetien regar 1000 ha de secà. Les despeses derivades de l'obra ascendien a 693.390 pessetes que van pagar els associats proporcionalment en funció de l'extensió de les seves finques. La presa d'aigua es realitzava al marge dret de l'Ebre, a 4.500 metres aigües amunt del riu. El projecte també tenia en compte les característiques tècniques de la maquinària i de les sèquies. La realitat, com succeeix habitualment, va diferir considerablement del projecte inicial.
Als pocs anys de la constitució de la Comunitat de Regants de Móra d'Ebre, concretament el 1932, es constituí la "Sociedad de Altos Riegos de Móra de Ebro", impulsada per José Mani Mañé i Miguel Campos Ardévol. S'acabà integrant a la Comunitat el 1971.
Tot i la grandiositat de les obres portades a terme per la Comunitat de Regants, d'una ambició inqüestionable, els anys han anat fent perdre empenta a l'organització. Aquest fet no implica que no s'hagin fet diverses millores d'importància durant els darrers anys.

Descripció:

Documentació administrativa
Correspondència

Volum aproximat: 4,6 ml[tornar]

bottom