català | castellano | english home   sitemap   avís legal   crèdits   contacte  
home home

Els Fons

Científic o Institució: Hospital Major de Puigcerdà
Institució dipositària: Arxiu Comarcal de la Cerdanya
Paraules Clau: Medicina
Període cobert: 1196-1987
Informació Addicional:

L'Hospital de Puigcerdà, conegut antigament com a Hospital Major o Hospital de Pobres, és una de les institucions més antigues de la comarca de la Cerdanya. Els historiadors situen la data de la seva construcció entre els anys 1185 i 1189. L'any 1190, el Sereníssim Rei Pedro de Aragón, el confirmà als habitants puigcerdanencs i el va posar sota la seva reial protecció.
Com a fet anecdòtic cal destacar que l'any 1202 el Rei Pere el Catòlic, Comte de Barcelona, va concedir al centre un sester de sal cada setmana a percebre sobre el dret de feu reial, que es cobrava en aquesta vila. De la mateixa manera, anys després mitjançant una declaració reial els venedors havien de donar les escorries de l'oli als pobres de l'hospital. Uns anys més tard, el 1206, el bisbe li va donar llicència per a tenir església i cementiri propis.
El centre era més aviat un lloc d'acolliment per a persones desvalgudes o malalts pobres, als quals s'alimentava, tractava i enterrava en cas de defunció. Era gestionat per uns administradors de la mateixa localitat nomenats pel consolat, que havien de retre comptes anualment.
El 1242, el rei Jaume I reitera la seva protecció a favor dels pobres de l'hospital. Uns segles més tard, l'any 1630 i per concessió del Papa Urbà VIII, es va construir una església. La plantilla de personal solia ser fins el segle XVIII, un hospitaler, la seva muller i un metge.
L'agost de 1887, el bisbe Casañas, va celebrar una solemne funció religiosa en la qual s'instituïa la congregació de les Germanes de la Caritat que sota la invocació del Sant Àngel Custodi es creà específicament per aquest hospital.
L'ajuda de famílies de la ciutat va permetre afrontar l'any 1948 la incorporació d'una casa annexa a l'hospital que finalment, l'any 1973 van permetre fer les obres d'ampliació i modernització de l'hospital.
Durant la dècada dels 80 l'hospital passà a formar part de la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública de Catalunya i es constituí una Fundació per la seva gestió.
Ja en el segle XXI es va construir la Residència de Puigcerdà sota la dependència de la mateixa Fundació Hospital de Puigcerdà on per últim també s'integrà l'ABS de la Cerdanya.
Avui en dia aquesta Fundació té una plantilla de 300 persones. I, té com a repte, transformar l'actual hospital de 6000 m2 en el Hospital Transfronterer de la Cerdanya que està en procés d'edificació a Puigcerdà, i té previst obrir les seves portes el 2012 per donar servei als 32.000 ciutadans de les dos Cerdanyès i el Capcir i als seus visitants.

Descripció:

Documentació administrativa
Històries clíniques
Fotografies

Volum aproximat: 25 ml[tornar]

bottom