català | castellano | english home   sitemap   avís legal   crèdits   contacte  
home home

Els Fons

Científic o Institució: Comunitat de Regants de Móra la Nova
Institució dipositària: Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre
Paraules Clau: Enginyeria
Període cobert: 1939-1994
Informació Addicional:

El context del naixement de la Comunitat de Regants de Móra la Nova és molt semblant al de la resta de comunitats de regants de la Ribera d'Ebre ( Móra d'Ebre, Ginestar, Vinebre o Riba-Roja ). Els anys 20 del segle XX van ser extraordinàriament secs a la comarca i el modus vivendi de bona part de la població, l'agricultura, perillava per la duració de la sequera. Resultava contradictori que una comarca travessada per un cabal d'aigua de tanta importància veiés com les inclemències meteorològiques estaven condemnant la pagesia a una emigració forçosa o a no poder viure de les tasques agrícoles.
És aquest context de sequera ininterrompuda el que porta als habitants de Móra la Nova a associar-se per crear la comunitat de regants.
Tenim constància que les ordenances i el reglament foren aprovats el 22 de setembre de 1925. La comissió que es va encarregar de la seva redacció estava formada per Josep Perpinyà, Josep Llop, Rafel Serrano, Joan Sanjuan, Eduard Bargalló, Josep Descarrega, Agustí de Vallobà, Lluís Nogués, Daniel Serres i com a secretari actuà Vicent Ciurana.
L'objectiu que perseguien en constituir-se en comunitat era obtenir concessió per aprofitar les aigües públiques del riu Ebre, elevant-les a 70 metres d'alçada, per poder regar part del terme de Móra la Nova i una petita part del de Garcia, al límit amb aquest últim.
La zona regada per la comunitat estava dividida en dues zones: la baixa i l'alta. La primera va per sota de la via del tren, eleva l'aigua a 28 metres i rega cent hectàrees. Més tard va ser ampliada, en direcció a Garcia, amb 50 hectàrees més. A la zona alta l'aigua s'eleva a 63 metres; té 8,5 de canal principal o séquia mare. Les séquies secundàries comprenen una distància de 20 quilòmetres.
Sembla ser que l'objectiu de la comunitat d'establir un sistema que regués bona part del terme municipal es va veure ben aviat troncat per la realitat. La constructora del projecte havia calculat malament la mida dels tubs i aquests van rebentar. Joan Pedret Barceló deia sobre el projecte que "Aquest rec sempre ha patit d'haver estat construït amb mitjans econòmics escassos. En no revestir els canals ni les séquies secundàries es perd el quaranta-vuit per cent de l'aigua que s'eleva".

Descripció:

Documentació administrativa
Documentació Tècnica

Volum aproximat: 5,7 ml[tornar]

bottom